Emne: Sociale relationer
Hvordan kan du hilse?
Denne film handler om, hvordan man hilser på andre. I filmen møder vi Mads. Mads kan ikke lide at give hånd eller få knus af folk, når de vil hilse på ham. I første del af filmen har Mads’ far sin kollega Lars på besøg. Lars vil gerne give hånd til Mads, men Mads har ikke lyst til at give hånd til Lars. Mads fortæller Lars, at han ikke bryder sig om at give hånd og derfor hellere vil hilse med et vink. Det synes Lars er helt ok. I anden del af filmen vil Mads’ kammerat Emil give ham et knus, hvilket Mads ikke har lyst til. Han siger, det derfor til Emil og giver ham i stedet hånden. Det synes Emil er fint.
Filmen viser, at der er mange forskellige måder at hilse, og at de alle er helt okay, samt at det er en god idé at fortælle andre det, hvis der er nogen måder, man ikke kan lide at hilse på.
Knus
Denne fotohistorie handler om at sige fra overfor andre og være opmærksom på, hvor andres grænser går. I fotohistorien møder vi Simon og hans bedste ven Janus. Janus er på vej hen til Simon for at give ham et kram. Simon ønsker dog ikke at få et kram af Janus, men han når ikke at sige fra, før Janus krammer ham.
Fotohistorien viser, hvorfor det er vigtigt, at man er opmærksom på, hvor andres grænser går. Fotohistorien er interaktiv, og man kan vælge to forskellige slutninger på den. Derudover indeholder filmen en række spørgsmål til yderligere refleksion.
Anton
Denne fotohistorie handler om, hvordan man hilser på andre. I fotohistorien møder vi Anton, der er ude og handle med en pædagog. Anton ser pludselig en mand, som han tror, at han kender. Anton går hen til manden og giver ham et kram. Manden, der ikke kender Anton, bliver sur og beder Anton om at stoppe. Anton bliver forskrækket og skynder sig hen til sin pædagog. Anton og pædagogen aftaler, at det er bedst, hvis Anton kun krammer dem, han kender rigtig godt, og som han stoler på. Andre skal han blot hilse på ved enten at smile, give hånd eller sige hej.
Fotohistorien viser, at man skal tænke over, hvordan man hilser på folk, alt afhængigt af hvor godt man kender dem. Fotohistorien indeholder også en række øvelser og spørgsmål til yderligere refleksion.
At kramme
Denne fotohistorie handler om, hvordan man sikrer, at andre har lyst til, at man krammer dem. I fotohistorien møder vi en dreng. Han kan både lide at give og få kram, og han vil derfor gerne give sin ven et kram. Vennen har dog ikke lyst til at blive krammet og skubber derfor drengen væk. Drengen bliver ked af det og bange for at miste sin ven. Drengens lærer fortæller ham, at det ikke er alle, der kan lide at blive krammet, og at man derfor skal huske at spørge om lov, inden man krammer andre. Fotohistorien viser, at det er vigtigt at være opmærksom på, at andres grænser kan være forskellige fra dine.
Fotohistorien indeholder også en række øvelser og spørgsmål til yderligere refleksion.
At krænke verbalt
Denne film handler om, hvad det vil sige at krænke nogen verbalt. I filmen møder vi Mads. Han står sammen med sine klassekammerater og fortæller vittigheder. Mads vil gerne have, at de andre synes, at han er sjov, så han begynder at fortælle vittigheder om pigerne. De andre synes dog ikke, at Mads’ vittigheder er sjove, da vittighederne går over deres grænser. De bliver sure på Mads og går deres vej.
Filmen viser, at man skal være opmærksom på, hvor andres grænser går. Derudover giver den nogle gode råd, der hjælper med at sikre, at man ikke kommer til at krænke andre verbalt.
Simone og Simon
Denne film handler om, at man kan have forskellige grænser. I filmen møder vi Simone. Hun kan både lide at få og give kram, og hun vil derfor gerne give sin ven Simon et kram. Simon vil dog ikke have et kram af Simone og går. Simone bliver ked af det og bange for, at Simon ikke vil være hendes ven mere. Efterfølgende taler Simone med sin storesøster. Hun gør Simone opmærksom på, at det ikke er sikkert, at Simon kan lide at få et kram, selvom Simone kan, og at det derfor er vigtigt, at Simone spørger Simon om lov, næste gang hun gerne vil give ham et kram.
Filmen viser, at det er vigtigt, at man er opmærksom på, at andres grænser kan være forskellige fra dine. Filmen indeholder også en række spørgsmål til yderligere refleksion.
Hør hvad David mener er ok og ikke ok, når han er sammen med andre mennesker
Denne podcast handler om, hvad der er okay at lave med hvem. I podcasten fortæller David om, hvad, han synes, er i orden at lave sammen med sine venner og en kæreste. David fortæller om, at det er vigtigt for ham, at man ikke gør eller lavet noget, der overskrider ens eller andres grænser. Derudover fortæller han om, hvordan han ville reagere, hvis nogen gjorde noget ved ham, han ikke bryder sig om.
Podcasten viser, at det er vigtigt, at man lytter til sin egne og andres grænser og ikke overskrider dem. Derudover indeholder podcasten en række spørgsmål til yderligere refleksion.
Hør børn fortælle om andres grænser
Denne film handler om, hvor ens grænser går, og hvordan man kan sige fra, hvis ens grænser bliver overskredet. I filmen hører vi to drenge fortælle om, hvem der må give dem et kram, og hvem der ikke må. Drengene fortæller også om, hvordan de vil sige fra, hvis nogen prøver at kramme eller kysse dem, og de ikke vil have det.
Filmen viser, at man altid har ret til at sige fra, hvis nogen gør noget ved én, som man ikke ønsker.