Jasmin

Denne film handler om at skrive med folk, man ikke kender på internettet. I filmen møder vi Jasmin, der er 14 år. Hun skriver med en på internettet, der siger, at han hedder Mads og er 16 år. Mads, der i virkeligheden er en voksen mand, skriver til Jasmin, om hun ikke sender ham et billede af sig selv. Jasmin svarer, at hun har nattøj på, så hun ser dum ud. Mads’ skriver tilbage, at Jasmin bare kan sende ham et billede af sig selv uden nattøj på.

Filmen viser, at man aldrig kan vide, om folk, man har mødt online, er dem, de udgiver sig for at være, og at det derfor er vigtigt, at man passer på og ikke deler billeder af eller andre personlige oplysninger om én selv. Filmen indeholder derudover en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Se filmen her.

Malik – min internetven

Denne historie handler om at møde venner på internettet. I historien fortæller Malik, der er 12 år, om hvordan han føler sig anderledes end de andre drenge på hans alder. Han interesserer sig meget for fiskeri, hvilket de andre drenge, der hvor han bor, ikke gør. Han føler sig derfor ofte ensom. Malik har dog fundet en hjemmeside på internettet for lystfiskere, hvor han har mødt en ved navn Karim. Malik og Karim er nu blevet venner og skriver ofte sammen. De har ikke mødt hinanden endnu, men de har aftalt, at de en dag skal tage på fisketur sammen. Malik har fortalt sin far om Karim, der også synes godt om ham.

Historien viser, at man godt kan møde venner på internettet, men at det er en god idé, at man fortæller sine forældre om dem, man møder. Historien indeholder også en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Læs historien her.

Der er en på nettet, der gerne vil vide, hvor Alberte bor. Men skal hun give sin adresse til andre?

Denne film handler om brug af internettet. I filmen møder vi Alberte. Alberte er ensom, da hun ikke har så mange venner. En dag sidder hun med sin tablet, da en person, der kalder sig Emma, skriver til hende. Emma spørger, hvor Alberte bor. Alberte snakker med sin mor og far og spørger dem, hvad hun skal svare Emma. De minder Alberte om, at man aldrig skal give sin adresse til folk på nettet, som man ikke kender. Alberte lader derfor være med at svare pigen, der i virkeligheden er en voksen mand.

Filmen viser, hvorfor det er vigtigt, at man kun deler personlige oplysninger med personer, som man har mødt og kender godt. Filmen indeholder også en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Se filmen her.

Lærke har mødt en fyr på internettet

Denne film handler om at passe på sig selv på internettet. I filmen møder vi Lærke, der er 15 år. Hun har altid haft det lidt svært med andre mennesker, og hun har aldrig haft mange mennesker eller en kæreste. Hun skriver med en fyr, der kalder sig Anton, på internettet. Anton skriver en masse søde ting til Lærke, så hun spørger ham, om de ikke skal være kærester. Anton svarer, at det kan de godt, hvis Lærke sender ham nøgenbilleder af sig selv. Lærke ved ikke, hvad hun skal gøre.

Filmen indeholder også en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Se filmen her.

Seksuelle overgreb uden fysisk kontakt

Denne temaside handler om seksuelle overgreb uden fysisk kontakt. På temasiden kan du læse om, hvad et seksuelt overgreb uden fysisk kontakt er, og hvor det kan foregå henne.

Tilgå temasiden her.

Deling af andres nøgenbilleder

Denne film handler om at dele andres nøgenbilleder. I filmen møder vi Storm og Mia, der er kærester. Mia sender et billede til Storm, hvor hun ikke har nogen top på. Storm synes, at Mia er meget lækker og vil gerne vise, hvor lækker en kæreste han har til sine venner. Han sender derfor billedet til sin ven Viggo. Næste dag skolen finder Mia ud af, at Storm har sendt hendes billede videre. Mia bliver ked af det og vred, da hun ikke føler, at hun kan stole på Storm. Hun ender derfor med at slå op med ham.

Filmen viser, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man deler andres nøgenbilleder, og hvorfor det ikke er i orden at gøre.

Se filmen her.

Bjørn på internettet

Denne podcast handler om brug af internettet. I podcasten fortæller Bjørn om, hvad han bruger internettet til. Han synes, at det er hyggeligt at snakke med andre på nettet. Bjørn fortæller også om nogle ubehagelige oplevelser, han har haft på internettet, hvor folk, han ikke kender, har prøvet at kontakte ham. I den forbindelse deler han sine gode råd til, hvad man kan gøre, hvis nogen er grænseoverskridende på nettet.

Podcasten viser, at internettet både har gode og dårlige egenskaber, og at det er vigtigt, at man passer på sig selv, når man færdes på nettet. Derudover indeholder podcasten en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Lyt til podcasten her.

Isaam

Denne historie handler om at finde venner på internettet. I historien hører vi Isaam fortælle om, hvordan han føler sig ensom, da han pga. sit handicap ikke kan være med til de aktiviteter, de andre drenge laver efter skole. Isaams storesøster Noah hjælper Isaam med at finde et fællesskab gennem internettet med andre unge, der har samme interesse for IT, som Isaam. Isaam og Noahs far sikrer, at fællesskabet er okay for Isaam at blive en del af. Det er det heldigvis.

Historien viser, at man godt kan finde venner på internettet, men at det altid er en god idé at få hjælp af en voksen, man stoler på, til det. Historien indeholder også en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Lyt til historien her.

Alma

Denne film handler om, hvordan man passer på sig selv på nettet. I filmen møder vi Alma, som spiller et online spil på sin mobil. En person skriver til Alma i spillet. Personen spørger, om de ikke skal være venner på snapchat, hvilket Alma accepterer. Kort tid efter spørger personen, om Alma vil sende et billede af sig selv. Alma, der synes personen virker sød, sender først et billede af sig selv med bluse på og derefter kun iført undertrøje. Pludselig skriver personen, at Alma skal sende et nøgenbillede af sig selv, ellers vil personen dele billedet af Alma i undertrøje med alle på snapchat.

Filmen viser, hvorfor det er vigtigt ikke at dele sine nøgenbilleder med andre, og den giver samtidig nogle gode råd til, hvad man kan gøre, hvis man bliver truet på nettet. Derudover indeholder filmen en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Se filmen her

Zahra savner at have en kæreste

Denne historie handler om, hvor man finder en kæreste, samt hvad der er ok at gøre, og hvad der ikke er. I historien møder vi Zahra på 15 år, som er i gang med at oprette en profil på et datingsite, da hun gerne vil finde en kæreste. Zahra er dog i tvivl om, hvad der er okay at skrive på sådan en profil, og hvad der ikke er. Skal man f.eks. skrive, hvor man bor, eller hvor gammel man er?

Historien viser, at det kan være svært at vide, hvad man skal skrive på et datingsite, og at det derfor kan være en god idé at spørge andre om hjælp. Historien indeholder desuden en række spørgsmål til yderligere refleksion.

Lyt til historien her.